Vi har fått tillgång till en 5-axlig CNC-fräs som kan användas till avancerad träbearbetning! Denna maskin är en del i den test- och demomiljö som byggs upp i Steneby och kommer ge oss möjlighet att erbjuda våra medlemmar att testa idéer i denna teknik som annars är mycket svårtillgänglig. Maskinen står idag i en verkstad i Dals Långed i HDK-Valand Stenebys utbildningsmiljö.

Den 5-axliga CNC-fräsen är en datorstyrd maskin som skär ut former i till exempel trä. Från en 3d-modell gjord i ett datorprogram, kan avancerade former tillverkas med ett exakt resultat. Det som tidigare krävde avancerade hantverkskunskaper kan nu göras rationellt och i stora serier till en låg kostnad. Tekniken underlättar också design- och produktutvecklingsprocessen då det går att få ut exakta och detaljerade skisser, modeller och prototyper som för utvärdering och beslut. Möjligheterna att pröva idéer och nya tankar direkt i materialet och med exakthet förändrar hela utvecklingskedjan.

En kort förhandsvisning av maskinen kan du se i videon nedan!