Drygt 100 företag och 260 deltagare möttes på Innovatum District i Trollhättan den 18 november för att ta del av det senaste inom automation.

– Den stora uppslutningen visar att utöver intresset att hitta smarta tekniklösningar också finns ett stort behov efter Covid-restriktionerna att komma utanför företagets fyra väggar och få input från andra, kommenterar Jan Oscarsson, projektledare för Automationsdagen, Innovatum Science Park.

Genom ett tiotal seminarier lyftes aktuella utmaningar och trender inom den tillverkande industrin. Representanter från bland andra Volvo, AFRY, Högskolan Väst, ABB Robotic och GKN Aerospace gav inspirerande föreläsningar om flera högaktuella frågor. Exempelvis hur digitala tvillingar kan underlätta för tillverkningsindustrin. Om träindustrins stora utmaningar kring hållbarhet och digitalisering. Hur framtidens kollaborativa industrirobotar kan samarbeta med operatörer.

Demonstrationer och nya kontakter på Produktionstekniskt centrum

Extra uppskattat bland deltagarna var de 20-tal utställare som visade kvalificerade produkter och tjänster på Produktionstekniskt centrum. I minglet möttes branschkollegor, forskare, leverantörer och studenter för att diskutera och ta del av nya tekniklösningar och tjänster. Bland utställarna som demonstrerade robotar, automationsutrustning och mätteknik fanns även flera företag som deltar i Tillverka i trä-projektet.

I en av montrarna visade företaget CC100 sitt koncept för modulära väggelement för hustillverkning:

– Automationsdagen är en bra arena för oss. Många besökare har visat intresse för våra färdiga väggmoduler idag, säger Lars Atterfors, partner CC100.

På plats fanns även Scandinavian Fiber Board med ett nytt koncept för korslimmat trä:

– Vår produkt innehåller bland annat träfiber som inte kan användas till pappersproduktion. Den här mixen av material innebär att man sparar 13 procent av träet i korslimmade konstruktioner, berättar Lars Dahlström, en av innovatörerna bakom produkten. 

Möte mellan forskare och innovatörer

Bland deltagarna fanns också forskare från Norges största tekniska universitet; Norwegian University of Science and Technology, NTNU.

– Vi forskar om framtidens trähusproduktion och är intresserade av den kunskap som finns här inom digitalisering och automatiserad produktion, berättade Tor Erik Nicolaisen, fakultetsledare vid NTNU.

Tor Erik och många fler var intresserade av Click In Fixture Systems monter där ett nytt system för automatiserad fönstermontering demonstrerades:

– Eftersom vi har ett nytt koncept för fönstermontering är det oslagbart att kunna visa det på plats här idag för företag inom byggindustrin. Vi medverkar i projektet Tillverka i trä där vi både hittat nya affärspartner och forskare som hjälpt oss att utveckla automationslösningar för tillverkning med vårt click-in-system, sade Anders Westring, VD, Click In Fixture Systems.