Det som tidigare tog en erfaren snickare runt femton minuter kan med Click-Ins smarta snäpplösning göras på under fem minuter. Ett extra plus är att man slipper synliga skruvar i karmen eller hål som måste täckas med plastpluggar. En väldigt uppskattad detalj bland arkitekter och designer. När det gäller PVC-fönster, som är vanligare på kontinenten, är tidsvinsten än större då man på ett PVC-fönster oftast lyfter ur glaset för att borra och sedan montera skruven, men detta moment slipper man helt med lösningen från Click-In som enkelt snäpps fast i spåren på utsidan av karmen.

Ted Linde, ägare och utvecklingsansvarig på Click-In Fixture Systems är stolt när han visar den smått genialiska produkten och berättar mer om dess tillkomst.

– Direkt när jag såg produkten som uppfinnaren Tommy Rylander presenterade för mig, insåg jag att det här kommer bli stort och att jag måste vara med på den resan. Efter några års vidare utveckling i det tysta och framför allt ett funktionspatent i Europa och Nordamerika var vi redo för att lansera vår produkt brett på Nordbyggmässan i april 2020. Men då kom det en pandemi som ingen riktigt räknat med.

Lanseringsplanerna fick göras om, men samtidigt såg företaget pandemin som en möjlighet och tiden från det uteblivna resande har i stället investerats i att sätta grunderna i företaget bättre genom till exempel bygga en professionell hemsida, utveckla erbjudandet och även testa och finslipa produkten genom att prata med lokala hantverkare.

Det patenterade Click-In-systemet monteras smidigt i spåren på ett PVC-fönster och nästa lika enkelt i ett träfönster.

Vår medverkan i Tillverka i Trä har öppnat många dörrar

Företaget kom i kontakt med Tillverka i Trä genom att de testade produkten på RISE och blev där tipsade om projektet. En snabb kontakt med Tommy Christensen, nätverksansvarig för Tillverka i Trä på Innovatum Science Park ledde direkt till ett besök i Trollhättan och snabbt vidare till en mängd nya kontakter och affärsmöjligheter.

Click-In har medvetet valt att vara så aktiva som möjligt i nätverket genom att till exempel ställa ut på Automationsdagen och de har även genomfört ett eget webbinarium med övriga intressenter i nätverket för att på så sätt synas och sprida kunskapen om sin produkt till fler.

Tim Börjesson som är COO/Chief Operating Officer på Click-In beskriver den fortsatta resan som spännande med många nya samarbeten på gång.

– Just nu är vi väldigt redo och spända på att ta nästa steg. Tillverka i Trä passade oss som startup perfekt och Tommys arbete har verkligen hjälpt oss genom att öppna dörrar till nya samarbeten. Men nätverket funkar även som inspiration och genom ett väldigt öppet och nyttigt erfarenhetsutbyte mellan företag inom trähustillverkning.

Tim Börjesson demonstrerar de förbättrade clipsen i plåt för intresserade besökare på årets Automationsdag i Trollhättan.

Framtiden inom träbranschen finns inom automatisering

Idag säljs lösningen till hela Europa där produkten används i allt från renoveringar av äldre hus, där det ofta är en utmaning att återanvända skruvhålen från de äldre karmarna, till storskalig och automatiserad produktion i fabrik där enkelhet och effektivitet är viktigt.

– Idag fokuserar vi nästan uteslutande på att bearbeta industriella tillverkare och då främst modul-, hus- och fönstertillverkare då vi ser att det är där som det finns mest tid, och pengar, att tjäna. Vi vill på sikt göra vår produkt till standardlösningen för fönstermontering. Säger Ted Linde.

Ett spännande samarbete, sprunget ur Tillverka i Trä, startas under våren 2022 när Derome och A-hus tillsammans med Click-In Fixture Systems och Högskolan Väst skall forska på och utveckla processer för automatiserat byggande med Click-Ins lösning.

– Vi tror att framtiden finns inom just automatisering och robotar. I Europa ser vi att hustillverkarna plockar kompetens från biltillverkarna för att optimera sina processer. I Sverige ligger vi efter och här är det fortfarande mycket hammare och spik, men intresset ökar och vissa tillverkare har kommit längre, och där skall vi naturligtvis vara med. Avslutar Tim Börjesson.