Under mässan delade TiT monter med Woodbe som vann Nordbyggs guldmedalj för den mest innovativa produktnyheten förra året och visade upp sitt patenterade BiteLock-system som också finns representerat i Innovationsstugan.

 

Veckan på Nordbygg har varit väldigt givande. Det var bra att få se intresset för både BiteLock och innovationsstugan och självklart att prata med alla besökare i vår monter. Som medlemmar i Tillverka i Trä var det även kul att dela monter med dem för att visa vårt fina samarbete säger Filip Palosaari, delägare Woodbe Engineering.

 

Innovationsstugan – fylld med nyskapande produkter

Innovationsstugan väckte nyfikenheten hos många besökare som gärna ville ta sig en kik inne i stugan och inspireras av de innovativa lösningarna. Vi kunde också identifiera flera stora och små aktörer som kan bli intressanta för nätverket framåt.

Innovativa byggsystem i fokus
Mellan stugans vägg och tak kan besökaren till exempel utforska Woodbes Bitelock-system som är ett är ett självlåsande stomsystem med korslimmat trä. Systemet ger ett stilrent intryck då varken spik eller skruv används.

Fönstren i stugan är monterade med systemet Click-In som är utformat av företaget Fixture Systems. Fönstren är monterade med en ny patenterad metod som är mer tidse­ffektivt & flexibelt än de traditionella.

Hållbara materialval och konstruktionsteknik
På två av innerväggarna kan besökarna se produkter från företaget Eld och Vatten. De är målade med två av deras passiva brandskydd som byggs in i byggnader för att förhindra att bränder uppstår. Innovationsstugans innervägg är även isolerad med Ekolutions hampabaserade isolerskiva.

Stugan visar även upp Inwocos utfackningsvägg ”Klimatskal 4.0” som de beskriver som nästa generations ytterväggar. Väggen byggs upp av mindre standardiserade moduler i rastret c/c 100. Modulerna sätts samman till kompletta väggelement i Inwocos. Detta ger beställaren en flexibel montering och full kontroll genom hela produktionen.

Fler miljövänliga lösningar för byggbranschen
Recoma ger nytt liv åt avfall som kastats och förvandlar det till hållbara och cirkulära byggskivor. Deras PackWall byggskivor som syns i Innovationsstugan tillverkas av återvunna mjölkkartonger och kompositförpackningar som annars blivit avfall. Inget tillsätts vid tillverkningen och den energi som går åt för tryck och värme kommer helt från förnybar energi.

Innerväggen i Innovationsstugan är uppreglad med Wood Tubes pappersreglar. De tillverkas av återvunnet papper och konstrueras som traditionella väggar byggda med stålreglar men minskar koldioxidutsläppen med ca 92 % i jämförelse. De förbättrar också snickarens arbetsmiljö avsevärt. Innovationsstugan har byggts med hjälp av Fridh&Hell som en pålitlig och kunnig partner.

 

Vi har haft en riktigt bra vecka här på Nordbygg med en spännande blandning av branschfolk att nätverka med. Vi har också hunnit lyssna på en del föreläsningar som varit både inspirerande och väckt nya tankar kring återbruk och cirkularitet säger Linda Nordén, projektledare på Innovatum Science Park.

 

Många nyfikna besökare i Innovationsstugan.
Tillverka i Trä delade monter med Woodbe som visade upp sitt självlåsand BiteLock system.
Flera företag och besökare var intresserade av vårt nätverk.
Nätverket är nöjda med mässans fyra dagar som bjudit på flera intressanta och inspirerande samtal som kan leda till nya kontakter.