Att få tillgång till denna kompetens är det som gör vårt projekt så unikt. Men det är också en självklarhet, eftersom det i västra Sverige finns hög teknisk kompetens inom traditionell industri som exempelvis fordons- och flygbranschen. Här har lösningar för material som metall och komposit utvecklats sedan lång tid tillbaka.
För trä som material har utvecklingen inte hunnit lika långt, och många arbetsmoment inom trähusindustrin kräver fortfarande till stor del mänsklig handpåläggning. Behovet av en mer effektiv och behovsstyrd industrialiserad produktion är angelägen, liksom bättre arbetsmiljö och effektivare verktyg för planering, beredning och produktionsstyrning.
Här finns de smarta lösningarna
Ny teknik i form av flexibla automationslösningar och uppkopplade digitala realtidssystem är några av de tänkbara lösningarna. Automation anses av träinredningsindustrin ge möjligheter att bättre anpassa produktionen till kundernas efterfrågan och produktion av små serier. Digitaliseringen öppnar för nya samarbeten mellan designer, konstruktör och ingenjör.
Eftersom företagen inom trätillverkning ofta saknar egna avdelningar för forskning och utveckling, och har få etablerade samarbeten med andra utvecklingsverksamheter inom automation och digitalisering, är samverkan med både akademi och andra branscher nödvändig. Det är precis det Tillverka i trä vill bidra med.
Nuvarande case
Det växande nätverket i Tillverka i Trä, som just nu består av 20 engagerade företag och organisationer, startades för ca två år sedan och är drivande i processen. Genom regelbundna nätverksträffar fångas nya idéer och behov upp. Ofta sker träffarna ute hos företagen vilket ger möjlighet att belysa specifika behov och möjligheter i det enskilda bolagets produktion. Här fastställs relevanta arbetspaket där intresserade företag samt expertis från högskola/universitet ingår. Genom att gemensamt jobba med konkreta case sker ett erfarenhetsutbyte och nya idéer kan testas. Vi arbetar även med mindre nätverksgrupper där deltagarna bidrar med egna erfarenheter och kunskaper inom ett visst område. Detta ökar deltagarnas förmågor och ytterligare utveckling och innovation kan skapas i dessa grupper.
Nedan finner du de nätverksgrupper vi jobbar med idag. Är du intresserad av att vara med i någon av grupperna? Tveka inte att höra av dig till respektive kontaktperson för mer information!
- Parametriserad lastnedräkning och konstruktionsberäkning (under uppstart)
Kontakt: Tommy Christensen - Från CAD till robotkod, doktorandarbete
Kontakt: Lennart Malmsköld - Operatörsinformation med AR/VR, doktorandarbete
Kontakt: Lennart Malmsköld - Simulering av produktionsflöden (under uppstart)
Kontakt: Tommy Christensen - Effektiv fönstermontering (under uppstart)
Kontakt: Tommy Christensen - Bygga med KL-trä
Kontakt: Tommy Christensen - Produktionsstrategi (under uppstart)
Kontakt: Tommy Christensen