Medverkande företag erbjuds stöd i hela tillverkningsprocessen med designprocessen som metod. Det kan handla om stöd i den tidiga kreativa fasen, eller att införa eller vidareutveckla redan implementerade system inom industriell produktion.
Det ges även möjlighet att jobba med cirkulär affärsutveckling med fokus på restströmmar, vilket leds av Fyrbodals kommunalförbund.
I första skedet handlar det om att utforska och testa olika tekniker. Som metod och verktyg används designbrief med kravspecifikation för tillverkning, vilket bakas in i samtliga projekt för en hållbar cirkulär designprocess och produktion.
- 3D-skanning exteriört och interiört. Vi vill utveckla verktyget 3D-skanning för att säkerställa hållbar tillverkningsprocess, från ax till limpa. Kan tillämpas inom ROT-projekt men även vid nybyggnation där man har träd, vegetation samt nivåskillnader att ta hänsyn till.
- Test- och demomiljö i anslutning till Stenebyskolan. Vi kartlägger behov, möjligheter och hinder för en test- och demomiljö samt skapar samarbeten och nätverk med övriga test- och demomiljöer. Miljön ska vara tillgänglig för arkitekter, inredningsarkitekter, designer, konsthantverkare, forskare och tillverkare. Här ska deltagarna kunna testa idéer, metoder och material för produktutveckling genom innovativa lösningar.
- CNC-fräs. Att testa CNC-fräsens möjligheter samt utforska och tänja på gränserna gällande tekniken kopplat till trä som material.
- 3D-skrivare för trä. I samarbete med Wood Region ges möjlighet att testa och utveckla produkter utifrån 3D-skrivarens möjligheter.
- Utveckla och automatisera slipningsprocessen av produkt i tillverkning. Projekt för tillverkare.
- Slow sustainable manufacturing. Hur kan vi möta kunders unika behov för en hållbar tillverkning av små serier? Möjligheter att arbeta i mindre skala när det gäller produktion, kundanpassat för ett hållbart skogsbruk och tillverkning av produkter som håller över lång tid.
- Restströmmar. Hur kan vi ta tillvara på restströmmar i produktion, både i fabrik samt på byggarbetsplatser? Vilka utvecklingsmöjligheter finns det för nya produkter med restströmmar som utgångspunkt? Kan vi minska restströmmar i tillverkning och byggnation?
Exempel på kunskapsbyggande aktiviteter:
- Designbrief och kravspec som verktyg i designprocessen för hållbar cirkulär produktion och affärsutveckling.
- Konstruktionslösningar gränsöverskridande mellan husbyggnation, inredning och produkter.
- Produktion och teknik
- Material – trä med dess beståndsdelar, lignin, cellulosa etc.