
AR-teknik kan förändra monteringen av takstolar
Kan AR-glasögon effektivisera och förbättra arbetsmiljön vid montering av takstolar? Det utforskar just nu doktoranden Nicole Tobisková, i ett forskningsprojekt vid Högskolan Väst. Forskningen är ett samarbete med byggföretaget Derome och deras takstolsfabrik där de tillsammans har möjlighet att testa tekniken i praktiken.
Från idé till praktiskt test
används vid montering av takstolar, är ett företag med starkt fokus på hållbara lösningar inom träindustrin. De arbetar med allt från skogsbruk och husproduktion till byggvaror och industriellt byggande, där cirkularitet och minskad klimatpåverkan är centrala mål. Genom att utforska AR-glasögon hoppas Derome kunna förbättra arbetsmiljön för sina montörer och effektivisera produktionsprocessen.
Nicole Tobisková, doktorand inom produktionsteknik vid Högskolan Väst, leder forskningsprojektet där AR-tekniken testas i samarbete med Derome. Hon förklarar att tekniken fungerar genom att montörerna, när de sätter på sig glasögonen, ser en tredimensionell modell av takstolen framför sig.
– Glasögonen visar var delarna ska placeras och erbjuder ett interaktivt gränssnitt där montören kan välja filer och spara positioner förklarar Nicole.
Anpassningar och utmaningar

Att införa en ny teknik i en befintlig produktion är sällan utan utmaningar. En av de största svårigheterna har varit att få AR-glasögonen att positionera modellen exakt i rummet.
– Vi måste fortfarande använda lasern som stöd när vi testar, eftersom AR-tekniken har svårt att orientera sig i miljöer där det saknas referenspunkter, berättar Nicole.
Hon har därför fått justera mjukvaran för att efterlikna Deromes befintliga system, så att montörerna känner igen sig i användargränssnittet. Johan Björklund, teknikutvecklare på Derome, bekräftar att just positioneringen har varit en utmaning.
– Tekniken bygger på att det finns information i rummet som används för att generera en virtuell modell. I vår verksamhet saknas ofta den informationen, vilket gör det svårt att projicera takstolen på ett tillfredsställande sätt säger han.
Samtidigt lyfter Johan de stora möjligheterna med AR-tekniken.
– Den största potentialen är att vi kan se den färdiga produkten innan vi ens börjat bygga den. Det ger en tydligare bild av vad som ska göras i produktionen och kan på sikt effektivisera arbetet.
Positiv feedback från montörerna
De montörer som testat AR-glasögonen har varit övervägande positiva, även om upplevelsen varierat beroende på datorvana. För att göra tekniken mer tillgänglig har teamet infört manuella reglage för att styra modellen, vilket underlättat för användarna.
– Det är tydligt att montörerna ser en förbättring jämfört med de första testerna. Vi har fått positiv feedback på att tekniken utvecklas i rätt riktning och att den potentiellt kan göra arbetsmomenten mer ergonomiska”, säger Nicole.
Johan håller med och betonar vikten av att tekniken anpassas för att fungera smidigt i produktionen.
– Det måste vara lätt att förstå hur momenten ska utföras. Om tekniken skapar stress eller frustration hos användaren blir den svår att implementera i större skala.”

AR i byggindustrin – en teknik för framtiden
Både Nicole och Johan ser stor potential för AR inom byggindustrin.
– Tekniken kan användas i fler moment än bara montering av takstolar, exempelvis vid tillverkning av väggar eller i kombination med BIM, där mycket information kan visualiseras beroende på användarens behov, säger Nicole.
Johan spår dock att det är en bit kvar innan AR kan implementeras i full skala.
– Tekniken är inte riktigt där än, men vi följer utvecklingen och vill vara redo när den är tillräckligt mogen för att användas brett.
Nästa steg i projektet är att genomföra tester under en längre period för att utvärdera hur tekniken påverkar ergonomi, arbetstempo och användarnas acceptans över tid.
– Vi vill se om vi kan minska belastningen på montörernas kroppar och samtidigt effektivisera monteringen”, avslutar Nicole.
En del av en större omställning
Projektet med AR-glasögon är en del av en bredare utveckling inom industrin för att möjliggöra en smartare och mer hållbar produktion och är en del av projektet Smart Omställning. Inom ramen för initiativ som Smart omställning, där företag och akademi samarbetar för att stärka konkurrenskraften i svensk industri, blir den här typen av teknik allt viktigare.
Genom att testa och utveckla nya digitala verktyg kan företag som Derome ligga i framkant och skapa arbetsmiljöer som både är mer ergonomiska och resurseffektiva. På sikt skulle den här typen av tekniska lösningar kunna bidra till en mer cirkulär och hållbar byggindustri.
Se filmen från Högskolan Väst
Tveka inte att kontakta oss!
Vi är alltid öppna för nya samarbeten och kontakter.
Jan Oscarsson
Innovationsledare Hållbar industriInnovatum Science Park 070-208 72 70 jan.oscarsson@innovatum.se LinkedInLinda Nordén
Projektledare Hållbar industriInnovatum Science Park 072-988 82 15 linda.norden@innovatum.se LinkedInTommy Christensen
Innovationsledare Hållbar industriInnovatum Science Park 070-419 93 72 tommy.christensen@innovatum.se