Rationella träförband, Roberto Crocetti

Rationella träförband – nyckeln till hållbara konstruktioner

Webbinariet ”Rationella träförband med lågt klimatavtryck” lockade över 90 anmälda deltagare – en imponerande siffra. Träförband är uppenbarligen ett aktuellt ämne, och under webbinariet delade experten Roberto Crocetti med sig av sin djupa kunskap inom träkonstruktioner. Han delade med sig av sina insikter om vikten av träförband, utmaningar och framtida innovationer.

Förbandens roll i träkonstruktioner

-Jag anser att förband är bland det viktigaste, om inte det viktigaste, att tänka på när det gäller träkonstruktion, säger Crocetti.

Han poängterar att valet av förband påverkar säkerheten, estetiken och ekonomin i en byggnad. Ett dåligt förband kan ge upphov till stora problem, medan smarta lösningar kan göra montering och demontering både snabbare och mer kostnadseffektiv.


Jakten på hållbara material

Ett av de stora stegen i utvecklingen av rationella träförband handlar om materialvalet. Crocetti och hans team valde björkplywood som ett biobaserat alternativ.

-Vi ville hitta ett material som var tillräckligt starkt och styvt för att klara stora laster, förklarar han.

Utvecklingen går också mot kombinationer av olika träslag och hybridlösningar med andra material, som stål. Automatisering, med hjälp av robotar och CNC-teknik, spås spela en allt större roll.  Vad är då den mest spännande eller oväntade tillämpningen av träförband som Crocetti har sett?

-Jag har sett flera innovativa lösningar, men en som sticker ut är den ’flygande trappan’ vid University of British Columbia. Denna fribärande konstruktion använder innovativa förband för att skapa en svävande effekt, vilket visar träets potential i avancerade arkitektoniska lösningar.

Träbranschens framtid – mer innovation behövs

Men det finns naturligtvis utmaningar, Crocetti menar att den svenska träindustrin är konservativ och fokuserad på bulkproduktion snarare än innovation.

-Jag hade önskat en större satsning på forskning och utveckling, både inom företagen och genom samarbete med universitet. Samtidigt behöver universiteten utbilda ingenjörer med både bättre kunskap om träkonstruktioner och stark kreativitet.

Han påpekar också att svenska sågverk är världsledande när det gäller produktionseffektivitet, men att fokus oftast ligger på volym snarare än på utveckling av nya träbaserade produkter och konstruktioner.

-Det vore intressant att se en större satsning på innovativa lösningar som kan driva branschen framåt.

Utvecklingen går förhoppningsvis i en lovande riktning, Crocetti tror att vi kommer gå mot mer effektiva förband som gör att träbyggnader kan monteras på ett mer rationellt sätt – ungefär som ett IKEA-möbel. Han tror också att limtekniken kommer att förbättras, så att limning på byggarbetsplatsen blir enklare och mer användbar.

Med innovation, smartare förband och en mer progressiv träindustri kan vi vara på väg mot en framtid där träkonstruktioner blir både mer hållbara och lättillgängliga.

Det ser vi fram emot!

Tveka inte att kontakta oss!

Vi är alltid öppna för nya samarbeten och kontakter.

Jan Oscarsson

Innovationsledare Hållbar industriInnovatum Science Park 070-208 72 70

Linda Nordén

Projektledare Hållbar industriInnovatum Science Park 072-988 82 15

Tommy Christensen

Innovationsledare Hållbar industriInnovatum Science Park 070-419 93 72

Vill ni vara med i Tillverka i trä?